Innehåll:

Västervåla

Ängelsberg

Introduktion

Konst och arkitektur

Hvilan

Ulvaklev

Sevärdheter

Hembygdsgården

Ortnamn

Om föreningen

Funktionärer

Stadgar

Samlingar

Bilder

Medlemskap

Traditioner

Försäljning

Litteratur

Masmästarens bibliotek

Litteratur om socknen

Novell om Spannebo Anna

Branden 2014

Senaste nytt:


Ändrade ansvarsförhållanden och webstruktur

2018-07-16 Efter 10 års intensivt engagemang inom Hembygdsföreningens alla verksamheter, vill jag nu arbeta mer fokuserat med bygdens historia. Jag kommer att göra det i egen regi, i någon form av samarbete med föreningen, där jag kommer att fortsätta vara medlem. För ändamålet finns nu en ny websida med adressen www.vålaborförr.se

Hans Philip


Vi önskar alla besökare en god fortsättning på 2018!


Björn Nilsson kåserar om vår bygd

2017-12-18 Björn Nilsson var kulturchef på Expressen och fritidsboende i Sörby. Han deltog aktivt i Hembygdsföreningens verksamhet och var bla initiativtagare till det votivskepp som Arne Norling byggde till kyrkan. På julaftonen 1994 publicerades ett kåseri som har med vår bygd att göra. Läs mer!


Fredagsmys på Hembygdsgården 13 oktober klockan 19:00!

2017-10-05 Fredagsmys är ju ett ganska nytt begrepp i föreningen, men allsångskväll är ett gammalt. Nu bjuder vi in till en kombination av de båda, precis som förra hösten. Kanske blir det en ny tradition? Förhandsanmälan krävs, begränsat antal platser.   Se affisch!


Fredagsmys på Dunshammar 1 september!

2017-08-28 Genom ett samarbete mellan Hembygdsföreningen och Musikföreningen ordnas en stund med både järnbrukshistoria och musikunderhållning vid Dunshammarmuseet fredagen den 1 sept klockan 18:00. Läs mer!


Stort intresse för boende på kyrkogården!

2017-08-28 Lördagens fornminnesvandring på kyrkogården blev mycket lyckad. Ca 30 personer lyssnade och bidrog till berättelsen om ett knappt 20-tal intressanta personer. Sedan blev det eftersnack och berättelse om kyrkans historia på Hembygdsgården. Att vädret var perfekt gjorde ju inte saken sämre!


Fornminnesvandring

2017-08-18 Lördagen den 26:e aug träffas vi vid Västervåla kyrka för att lära oss mer om några spännande personer som är begravda där och även om kyrkans historia. Om ork och intresse finns, kanske vi också gör ett besök vid spåren av en gammal hytta i Halvarsviken. Se vidare länk i högerspalten!


Ny berättelse av gammal sockenbo

2017-08-10 Magnus Ahlén gjorde för länge sedan en intervju med sin farmor Ruth Ahlén. Nu har han skrivit ut den och låtit Hembygdsföreningen publicera den på vår websida. Läs mer!


Hembygdens dag 2017

2017-07-13 Den 23 juli är det dags för oss att fira Hembygdens dag igen. En nyhet för året är att gudstjänsten nu firas på Hembygdsgården och inte som tidigare i kyrkan. Det betyder att vi slipper den traditionella processionen från kyrkan, vilken har uppfattats som mindre trafiksäker.

Förra året försökte vi oss på att servera varmkorv, men hade tyvärr felbedömt intresset varför korvarna snart tog slut. I år har vi mer!


Viktigt meddelande från Världsarvskviltarna!

2017-07-05 Läs mer!


Midsommarfest 2017

2017-06-16 Nu drar det ihop sig till Midsommarfest igen! Här bredvid visas affischen med mer info. Om du klickar på bilden blir den större!

Vi som arrangerar festen önskar alla välkomna! Vackert väder är beställt!


Västervåla kyrkas historia

2017-03-20 Västerås stift har tagit fram en intressant sammanställning över Västervåla kyrkas historia. Läs mer!


Uppdatering av Wålabor Förr

2017-03-10 Idag har en större uppdatering gjorts av de olika listorna under Wålabor Förr. Meddela gärna eventuella fel som du hittar!


En berättelse från Kvarnvreten

2017-02-07 Sören Bååth är ordförande i Industrihistoriska Föreningen i Västerås, men också före detta sommarboende i Kvarnvreten i Våladal. Han har givit oss en berättelse från 1930-40-tiden, med fokus på den smedja som fanns där då. Titta under Wålabor Förr/Berättelser!


Medlemstidningen och årsmötet

2017-01-28 Första numret av föreningens nya medlemstidning NU & DÅ, sändes ut till medlemmarna vid nyåret. Nästa nummer är tänkt att samdistribueras med kallelsen till årsmötet som skall ske den 18:e mars. Därför kommer tidningen inte senare än 3 mars!


Uppdatering av stamfastigheter

2017-01-23 Informationen om samtliga stamfastigheter inom ramen för Wålabor Förr har nu blivit uppdaterad.

Tyvärr har det visat sig att denna uppdatering inte innehöll allt som den var avsedd att innehålla. En ny är på väg!


Stöd för stationshuset

2017-01-11 Stationshuset i Ängelsberg är en byggnad av central betydelse för samhället och hela bygden. Följande insändare finns i dagens nummer av Fagerstaposten:

Det gamla stationshuset i Ängelsberg mår dåligt, det är välkänt för många. Förr var huset kulturminnesmärkt, men en tidigare ägare förstörde det till stor del. Nuvarande ägaren har startat en renovering så långt som att säkra att huset lever ett tag till. Tydligen orkar han inte fortsätta och man har kunnat läsa i Fagerstaposten flera gånger under hösten att han nu vill sälja. Det är tråkigt, för han hade goda ambitioner.

Stationshuset har en mycket viktig roll att spela i bygden. Vi har en ström av turister under sommaren, och huset skulle vara en perfekt plats för ett Besökscentrum. Det är väl känt att det finns en efterfrågan på toaletter i närheten av stationen och Oljeön.

Nordstjernan har visat intresse för att ordna ett museum där. Exakt vad de tänkte visa där vet jag inte, men jag har i alla fall en aning om hur mycket intressant information de sitter på, både historiskt och aktuellt.

Ett kafé skulle också passa. Tänk att sitta utanför huset en stilla sommarkväll och njuta av sjöutsikten och människomyllret runt stationen!

Övervåningen skulle kunna bli lägenheter eller kontor. Denna fantastiska, lugna miljö och extrema närheten till kommunikationer både till Västerås och Stockholm, borde kunna vara attraktiv.

Jag är säker på att alla som bor i vår del av kommunen instämmer i detta resonemang. Kommunen är en möjlig köpare. Tänk om vi alla uttryckte hur viktigt detta är, var och en på sitt sätt. Kommunstyrelsen behöver känna DITT stöd!!

Hans Philip


Inspelade intervjuer

2017-01-11 Nu finns ett större antal inspelade intervjuer upplagda under rukriken WålaborFörr


Adventsgudstjänst i Hembygdsgården

2016-11-29 Kommande söndag firas enligt traditionen 2:a advent med gudstjänst i Västervåla Hembygdsgård. Hembygdsföreningen bjuder på glögg samt kaffe med dopp. Se även församlingens websida


Ångsåg i Västansjö

2016-10-29 Det har funnits en ångsåg i Västansjö, men vi vet väldigt lite om den. Vet du något? Berätta i sådant fall gärna för Hans Philip!


Uppdateringar

2016-10-16 Under rubriken WålaborFörr/Berättelser fanns tyvärr en del trasiga länkar som nu har reparerats. Skulle läsaren hitta andra länkar som inte fungerar så är webmaster tacksam för att få tips om det!


Berättelse om Våladalshyttan

2016-08-19 En sammanfattning av vad som framkom vid en guidad visning vid Våladalshyttan finns nu under Wålabor Förr, Berättelser. Läs mer!


Engelsbergsdagens lotteri 2016, Vinstlista

Se listan!

2016-08-17 Vinsterna finns nu i Besökscentrum hos Galleri Brukshandeln, tel 0223-444 64. Från oktober finns de i Biblioteket Ängelsberg som är öppet lördagar 10 – 13. För mer information: Ring 070-544 87 16 eller 0223-300 64.

OBS-Vinsterna måste hämtas ut senast 14 april 2017!


Engelsbergsdagen 2016

2016-07-25 Det andra traditionella arrangemanget i bygden går av stapeln söndagen 14 augusti. Läs mer!


Hembygdens Dag 17 juli, Program

 • 11:00 Gudstjänst i kyrkan, därefter procession till Hembygdsgården
 • Ca 12:00 Samling vid Hembygdsgården
 • Kaffe med hembakt bröd
 • Varm korv med bröd (för barnen??)
 • Tema: Hur barn hade det förr: Gamla leksaker, kläder, skolsaker
 • Smedjan öppen
 • Snickarboden öppen
 • Barkbåtstillverkning
 • ”Repövning”: lär dig knopa och splitsa
 • Fotoutställning: gamla bilder från Västervåla
 • Konstutställning: David Lunde visar Västervålamotiv
 • ”Om Bergsmän och hyttor i Englikbenning och Wåladal” Krister Forsberg berättar och visar bilder klockan 13:30 och 14:30
 • Poängpromenad
 • Lotteri
 • Musik

Nu är Hembygdens dag 2016 redan historia. Vi kunde glädjas åt strålande väder och många besökare! Kaffebrödet och varmkorven gick åt fortare än beräknat!


Hembygdsgården öppen under #Järnrutten!

Ekomuseum Bergslagen ordnar under veckan 2-10 juli en aktivitetsvecka kallad #Järnrutten. Det innebär många olika aktiviteter runt om i Bergslagen. Läs mer!

Under den veckan kommer Västervåla Hembygdsgård att vara öppen för besökare de båda lördagarna, dvs 2 och 9 juli, båda dagarna 11-16.

Läs mer!


Ny aktivitet i Hembygdsföreningen

2016-06-02 Ekomuseum Bergslagen ordnar en aktivitetsvecka den 2-10 juli, under namnet Järnrutten. Under de båda lördagarna, dvs 2:e och 9:e juli, kommer vi att hålla Hembygdsgården öppen med visning, kaffe, hantverk mm.


Nytt om fiberutbyggnad

2016-06-02 Senaste info om Engelnet

 

Kommande aktiviteter

 • Fornminnesvandring i Halvarsviken 9 juni. Samling vid Olsson-gården 13:00. Kläder efter väder, gärna kaffekorg!
 • Vi klär midsommarstången den 21 juni klockan 17:00
 • Midsommarafton firas som vanligt, den 22 juni 15:00-17:00
 • Hembygdens dag 22 juli. Startar med gudstjänst på Hembygdsgården klockan 11.

Närstående föreningar

Engelsbergsbygdens Intresseförening

Föreningsalliansen Sörby Skola

Världsarvskviltarna